Czym jest spalanie agrobiomasy?

Spalanie agrobiomasy jest tematem szczególnie gorącym dla rolników, farmerów, sadowników którzy mają do niej darmowy dostęp. Niestety na podstawie wielu badań a także prób, które wykonała firma Cichewicz kotły z politechniką poznańską, można wydać opinię, że nie każdy kocioł grzewczy przeznaczony do spalania peletów drzewnych a także palnik peletowy nadaje się do spalania agropeletu.

Przy spalaniu peletów z pozostałości po produkcji rolnej powstaje szereg problemów, które można rozwiązać ale aby efektywnie spalać agropellets musi być odpowiednio zaprojektowany do tego lub zmodyfikowany kocioł grzewczy. Wynika to z temperatury spalania, która jeśli będzie za wysoka biomasa się będzie topić i spiekać co znacząco utrudni codzienną eksploatację urządzenia. Drugim aspektem efektywnego kotła grzewczego do agropeletu to odpowiednia komora spalania. Ze względu na liczbę gazów musi mieć powiększoną objętość.

Biomasa jako paliwo z substancji roślinnych pochodzących z rolnictwa, po procesie peletyzacji staje się agropeletem. Gatunki i rodzaje biomasy reguluje norma europejska PN-EN 14961-1, która niestety nie została potwierdzona w stosownych przepisach Ministra Środowiska. Mając zatem agropellets mamy najczęściej paliwo z:

  • łusek słonecznika
  • łusek kawy
  • słomy
  • siana

Poszczególne paliwa mogą być mieszane w procesie produkcji np: słoma pszeniczna, siano, rzepak, miskantus, makuchy itp. Dlatego możemy mieć różne wartości opałowe agropeletów ( wartości surowca użytego do produkcji ):

  • słoma żytnia 16500 kJ/kg
  • łuski słonecznika 187777 kJ/kg
  • siano 16900 kJ/kg
  • łuski kawy 18406 kJ/kg
  • miskantus 16600 kJ/kg
  • makuchy rzepakowe 21200 kJ/kg

Czy warto?

Podsumowanie jest proste = spalanie agrobiomasy jest tanie i opłacalne. Szczególnie dla podmiotów, które mają do niej tani dostęp np: rolnicy, przedsiębiorstwa energetyki cieplnej, lokalne ciepłownie, szkoły, przedszkola czy hotele, które znajdują się w bliskiej odległości od lokalnego producenta agropelletu i biopaliw. Trzeba pamiętać, że wiele opracowań, studiów wykonalności udowodniło już, że wożenie biomasy na duże odległości znacznie podwyższa koszt jej pozyskania i wpływa znacząco na koszty produkcji energii cieplnej. Wg różnych źródeł transport agropaliwa, biopaliwa i biomasy nie ma większego sensu na odległości większe niż 200 km od źródła ciepła – czyli kotłowni lub ciepłowni spalającej to paliwo.